Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Waarom ze niet op het noordelijk halfrond voorkomen?

De Galapagospinguïn is de meest noordelijk levende pinguïnsoort. Verklaring van hun voorkomen daar zou de Humboldtstroming kunnen zijn, die deze soort naar het noorden dreef, maar de equatoriale tegenstroming die ten noorden van de Galapagoseilanden heerst, zou dan een verdere verplaatsing noordwaarts verhinderd hebben.

Dit is een mogelijke verklaring, maar veel waarschijnlijker is de volgende :
Veel eilanden op het noordelijk halfrond zijn ofwel door steile rotsen omgeven, zodat de pinguïns er niet op kunnen landen, ofwel bewoond door rovers die hun bestaan bedreigen. Dit laatste geldt vooral voor de kusten van de continenten. Alken daarentegen kunnen nestelen in rotsspleten waar rovers ze niet kunnen bereiken, maar zijn dan weer niet bestand tegen de extreme klimatische voorwaarden, die voor de Adélie- en keizerspinguïns geen probleem vormen. Zo zijn beiden aangepast aan de voor hen zo specifiek heersende levensomstandigheden. Verhuizen zou voor geen van beide voordelen, maar enkel nadelen meebrengen.
Ook het feit dat er reeds dieren aanwezig waren, die sterk op pinguïns lijken, nl. de reuzenalk (Latijnse naam : pinguïnus impennis), zou een reden voor het niet voorkomen op het noordelijk halfrond kunnen zijn.

volgend hoofdstuk: Ontdekking van pinguïns
© Pinguins info  |   2000-2015