Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Actueel nieuws over pinguïns

Meer nieuws over Antarctica: Polar Conservation Organisation
Meer/ander nieuws over pinguïns: Dave Houston's website


Door gebrek aan tijd wordt deze pagina voorlopig niet meer updated.

  • Pinguïns (Duitsland - April 2009)

    Op 4 april 2009 houdt Dr. Klemens Pütz, van Antarctic Research Trust een voordracht over pinguïns.
    Plaats: Zooschule in Wuppertal zoo (Duitsland)

    Bron: Zoo Wuppertal (D)


  • Ezelspinguïns versterken groep koningspinguïns (Nederland - 25 februari 2009)

    De groep koningspinguïns in het Oceanium van de zoo Blijdorp (Rotterdam) krijgen gezelschap van 10 ezelspinguïns. Hoewel in het begin heel nerveus zullen ze zich vlug aanpassen, want in het wild vind men deze twee soorten ook samen.

    Bron: AD Mijn Zoo (NL)


  • Penguins facing longer commute for food - Expert (Zuid-Amerika - 16 februari 2009)

    De magelhaen pinguïns in Argentinië worden bedreigd omdat de klimaatsverandering hen dwingt verder te zwemmen om voedsel te vinden, volgens een wetenschapper. Klimaatswijzigingen hebben de vispopulaties doen verhuizen, waardoor ook de pinguïns "een extra 40 kilometer moeten zwemmen van het nest op zoek naar hun voedsel", dit meldde professor Dee Boersma van de universiteit van Washington. Hoewel dit niet veel lijkt, zitten de partners noodgedwongen op hun nest en verhongeren, terwijl de pinguïns die extra 80 km afleggen.

    Bron: Planet Ark


  • Ezelspinguïns versterken groep koningspinguïns in Wuppertal (Duitsland - 3 februari 2009)

    De groep koningspinguïns in de zoo Wuppertal (Duitsland) krijgen gezelschap van 16 ezelspinguïns uit Edinburgh (Schotland). Voorloppig zitten ze nog in een tijdelijk verblijf, in afwachting van de verhuis naar hun nieuwe verblijf. Men verwacht dat dit 23 maart zal geopend worden. Het wordt een groot verblijf met een glazen tunnel waar men door kan lopen en de pinguïns onder water kan bewonderen.

    Bron: Westdeutsche Zeitung (D)


  • "Antarctica, het verhaal van de Belgen op de pool" - Spraakmakende reisverhalen - Lezingen Johan Lambrechts (België - 29 januari 2009)

    Wanneer: oktober 2008 - maart 2009
    Johan Lambrechts, reisjournalist en schrijver van het boek "Antarctica - Het verhaal van de Belgen op de pool" neemt je mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Gekruid met veel anekdotes en geïllustreerd met beeldmateriaal hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, van pionier Adrien de Gerlache en zijn "Belgica"-expeditie over de eerste Zuidpoolbasis tot de nieuwe Belgische Prinses Elisabethbasis. Het fascinerende verleden ontmoet ook het heden en de toekomst, want de reis van ontdekkingsreiziger de Gerlache kun je ook zelf ondernemen, zoals de auteur als een van de eerste Vlaamse reisjournalisten heeft gedaan. Ten slotte gaat hij in op de rol van Antarctica als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van onze planeet, op het cruciale belang van het continent in de opwarming van de aarde en de rol van het Zuidpooltoerisme.

    • Kortenberg, vr 6 feb ’09, O.C. Berkenhof, Beekstraat 25, 20u
    • Lochristi, do 12 feb ’09, G. Bibliotheek Reinaert, K. Boudewijnlaan 6, 20u
    • Brugge, zo 15 feb ’09, Zaal den Hoye, Predikherenrei 15, 20u
    • Grimbergen, ma 16 feb ’09, C.C., Gemeenteplein in Strombeek, 20u
    • Sint-Katelijne-Waver, wo 18 feb ’09, Raadhuis, Dorp, O.L.V. Waver
    • Dilbeek, wo 25 feb ’09, C.C. De Westrand, Kamerijklaan, 20u
    • Westerlo, do 5 ma ’09, Leeszaal Bib., Kasteelpark 5, 20.15u
    • Leopoldsburg do 19 ma ’09, Cult. Centrum - zaal 1, Kastanjedreef, 20u
    • Blankenberge, vr 20 ma ’09, Roeschaertzaal C.C. Casino, Zeedijk 150, 20u
    • Damme, vr 27 ma ’09, C.C. Rostune, Stationsstraat 13 in Sijsele, 20u
    • Maasmechelen, di 31 maart ’09, Cultuurcentr., Koninginnelaan 42, 19.30u

    Bron: www.vtbkultuur.be en VTB Kortenberg


  • Waarom ijsberen geen pinguïns eten (fototentoonstelling Jan Vermeer) (Nederland - tot en met 8 maart 2009)

    Vanaf 20 november 2008 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Waarom ijsberen geen pinguïns eten, poolfotografie van Jan Vermeer' te zien. Natuurfotograaf Jan Vermeer wil vooral bewondering en verwondering teweegbrengen. Onlangs bezocht hij de beide polen en wist deze overweldigende landschappen op adembenemende vast te leggen. Zijn foto's tonen Antarctische roofmeeuwen die recht op de fotograaf afkomen om hem te verjagen, koningspinguïns die onverstoorbaar doorgaan met hun liefdesspel, moederijsberen zonder het minste spoor van agressie spelend met hun jong. En dat alles in een groots decor van sneeuw, ijs en rotsen.

    Bron: www.museon.nl


  • Emperor penguins face extinction (Antarctica - 27 januari 2009)

    Volgens klimaatmodellen is de kans groot dat de keizerspinguïn tegen het eind van deze eeuw op uitsterven staat, als het zeeijs rond Antarctica blijft smelten. Dat schrijven Franse en Amerikaanse onderzoekers deze week in PNAS, het tijdschrift van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen. Keizerspinguïns die door de film "March of the penguins" enorm bekend zijn geworden, moeten tientallen kilometers afleggen om hun kolonie te bereiken.
    De keizerspinguïns zouden dit uitsterven alleen kunnen voorkomen door eerder naar de broedkolonie te komen en vroeger eieren te leggen. Maar volgens de onderzoekers zijn keizerpinguïns bij uitstek traag in het aanpassen aan veranderende omstandigheden.
    Baserend op de klimaatmodellen zou het aantal met 95% dalen tegen 2100, waardoor er nog hooguit 600 broedparen overblijven.
    Ook de kinband-, ezels- en Adéliepinguïns lijden onder de klimaatveranderingen. Hoe hoger de wintertemperatuur, hoe minder zee-ijs en hoe minder krill, het belangrijkste voedsel van de pinguïn.

    Source: ENN, BBC en Volkskrant.nl


  • De Belgische Post brengt twee postzegels uit over de poolgebieden (België - 23 januari 2009)

    De Post brengt op 9 maart 2009 twee postzegels uit over de bescherming van het zuid- en noordpoolgebied. De zegel over Antarctica toont twee keizerspinguïns, die over de noordpool een ijsbeer. De postzegels zullen voor 1,05 euro per zegel apart verkrijgbaar zijn, maar eveneens op een blaadje dat 2,10 euro zal kosten. Dit blaadje bevat een foto van de Belgische poolreizigers Alain Hubert en Dixie Dansercoer.

    Ter gelegenheid van de officiële opening van de Prinses Elisabethbasis op 15 februari 2009, geeft De Belgische Post in samenwerking met de Internationale Poolstichting een uniek "Zuidpool Souvenir" uit. De genummerde blaadjes met een postzegel waarop de Belgische onderzoeksbasis staat afgebeeld, worden in Antarctica afgestempeld. Terug in België krijgen ze een extra stempel op de achterkant. De oplage is beperkt en moet vóór 10 februari bij De Post besteld worden. Het Souvenir kost 9,70 euro.
    Er komt ook een speciale numisletter over de Zuidpool.

    Bron: Philanews


  • Documentaire over het Belgisch poolstation Prinses Elisabethbasis (België - januari 2009)

    Op dinsdag 10 februari wordt op CANVAS een documentaire (52 minuten) uitgezonden over het Belgisch wetenschappelijk onderzoek en de bouw van de Prinses Elisabethbasis op Antarctica, met als titel "De Prinses Elisabethbasis: een missie op Antarctica". Op CANVAS +, het digitale kanaal, zal de VRT in de loop van dezelfde week de 5 documentaires heruitzenden die ze in 2007 en 2008 in coproductie met Federaal Wetenschapsbeleid hebben geproduceerd.

    Bron: Belspo


  • Polish Antarctic Love letter aids plant study (Antarctica - 21 januari 2009)

    Een verliefde Poolse wetenschapper heeft toevallig op een afgelegen eiland in Antarctica geholpen bij het begrijpen van de manier hoe twee planten daar tot bloei kunnen komen, zo verklaren Chileense wetenschapslui.
    De twee planten bloeien zij-aan-zij op een 2-meter lange "M", die een wetenschapper jaren geleden had geschreven met behulp van guano, de mest van pinguïns, als een tribuut voor zijn geliefde. Op naburige plekken kwamen de planten niet tot bloei, wat erop wijst dat de guano als meststof dient.
    De onderzoekers bestuderen de planten, in een poging om te begrijpen hoe deze de ijskoude temperaturen, de duisternis van de maandenlange winter en de extreem hoge ultraviolet straling in de zomer kunnen overleven. Globale opwarming vergemakkelijkt blijkbaar ook het groeien van de planten.

    Bron: Planet Ark


  • Young emperor penguins: where do they go? (Antarctica - 16 januari 2009)

    Al vele jaren lang, vroeg men zich af waar de tiener keizerspinguïns naartoe gaan, eenmaal ze op zee zijn. Wetenschapslui van de Australian Antarctic Division hebben nu satelliet gestuurde zendertjes bevestigd aan enkele "het nest verlatende" keizerspinguïns en waren zo in staat om hun bewegingen 6 maanden lang te volgen.

    Bron: Australian Antarctic Magazine


  • Penguins are walking an increasingly rocky road (South Atlantic - 16 januari 2009)

    Een nieuwe studie toont aan dat de populatie van de noordelijke rotsspringer, voornamelijk voorkomend op Tristan da Cunha en Gough Island in het zuiden van de Atlantische oceaan, in de laatste 50 jaar met 90% is gedaald.

    Bron: BirdLife International


  • Afrikaanse pinguïns vertrekken uit Blijdorp en gaan naar Artis. (Nederland - 12 januari 2009)

    De groep van 30 afrikaanse pinguïns in zoo Blijdorp (Rotterdam) moeten jammer genoeg plaats maken voor nieuwe horeca. Ze verlaten Rotterdam en verhuizen naar Artis (Amsterdam).

    Bron: AD Mijn Zoo (NL) en AD nl


  • People follow king penguins exploring their outdoor pen at Zurich's zoo (Zwitserland - 7 januari 2009)

    Een foto van mensen die de koningspinguïns volgen in de zoo in Zurich.
    Tijdens de winter, maar alleen wanneer de temperatuur lager dan 10 °C is, mogen deze vogels om 13h30 een wandeling door de zoo maken en een kijkje nemen bij de andere dieren.

    Bron: Planet Ark


© Pinguins info  |   2000-2021