Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

  • Intro
  • Ademhaling
  • Bloedsomloop
  • Spijsvertering
  • Skelet

Hier kan je zien hoe een pinguïn er inwendig uitziet.

humboldt in sneeuw
Kies bovenaan het gewenste systeem om de tekening te openen.
De eerste keer zal het haperend gaan (elke tekening beweegt en is ± 200Kb, dus even geduld aub).
Wil je de animatie een 2de keer zien, moet je op een ander systeem klikken en dan terug op het eerste.
Er is telkens een korte uitleg bij.

Alle tekeningen zijn door mezelf gemaakt en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.
Een vogel heeft geen middenrif, zoals de mens en zoogdieren. Bij hen is er een constante stroom van lucht door verschillende luchtzakken. Een pingun ademt door middel van de buik. De buik zet uit en lucht wordt aangezogen. De aangezogen lucht stroomt door de longen direct in de eerste luchtzak. Bij de uitademing stroomt die lucht naar de bronchi (waar transfer van zuurstof vanuit lucht naar bloed en vice versa gebeurt). Bij de tweede inademing gebeurt dit alles opnieuw, maar tegelijkertijd wordt de lucht, die nog in de longen was, verdergestuwd naar de tweede luchtzakken. Bij de tweede uitademing wordt die lucht naar de interclavicular luchtzak gestuwd en via de luchtpijp uitgeblazen. Pinguns hebben dus een soort circulaire ademhaling, met een constante luchtstroom.
Hier spreekt de tekening eigenlijk voor zich.
Een pinguïn heeft een hartspier, zoals wij, die het bloed door heel het lichaam pompt en daarbij alle lichaamsdelen voorziet van zuurstof. Dit hart bestaat uit 4 kamers, zodat zuurstof-rijk bloed gescheiden is van zuurstof-arm bloed.
Bloed circuleert door het ganse lichaam via slagaders (toevoer van zuurstof-rijk bloed) en aders (afvoer van zuurstof-arm bloed).
De bloedsomloop speelt een belangrijke rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur.
De nieren spelen een cruciale rol bij de regeling van bloedvolume, samenstelling, bloeddruk, en het hormonen niveau en dienen niet alleen voor afbraak en afvoer van excreties.
Wat een pinguïn eet, vind je onder Biologie-Voeding.
Pinguïns (en andere zeevogels) hebben GEEN krop! Een krop vind je voornamelijk bij zaadetende vogels.
Pinguïns hebben een ongebruikelijk lange slokdarm omdat hun maag zich heel laag in hun lichaam bevindt, ongeveer tussen hun knieën. De maag is een grote spiermassa, met een klierachtig oppervlak in het bovenste deel (vergelijkbaar met een primaire maag) en een kronkelig spierdeel onderaan.
Soms eten pinguïns ook kleine steentjes, die de vertering van vis, inktvis en kreeftdiertjes kunnen bevorderen.

Omdat een pinguïn geen tanden heeft, gaat de vis direct door naar de maag, ofwel om terug te kunnen opwurgen voor een kuiken of voor eigen vertering. De lever en alvleesklier (pancreas) leveren de nodige stoffen om de vertering te bevorderen. Het alvleeskliersap zorgt o.a. voor de regeling van de zuurtegraad in de maag (bicarbonaten) en voor de nodige enzymes.
Hierna gaat het grotendeels verteerde voedsel naar de darmen, waar alle afvalstoffen eruit worden gehaald, die dan via de cloaca het lichaam verlaten.

Recent onderzoek door Franse wetenschapslui heeft aangetoond dat, bijvoorbeeld, koningspinguïns de PH (zuurtegraad) van hun maag kunnen regelen om snelle vertering tegen te gaan. Hoe dit volledig werkt, wordt nog onderzocht.
Een tweede studie, ook door Franse wetenschappers, toonde aan dat koningspinguïns bacteriën in hun maag gebruiken om vertering van voedsel tegen te gaan!
Hier is eigenlijk weinig uitleg bij te geven.
Ik heb met opzet geen namen van de beenderen bij de tekening gezet om te vermijden dat die dan onoverzichtelijk zou worden. Alsof ik het zou kunnen ;-)
Eén opvallend kenmerk wil ik wel noemen. Als je het borstbeen bekijkt, merk je dat dit enorm groot is. Dit is te wijten aan het feit dat "alle" vogels vliegen (een pinguïn "vliegt" door het water).
Om dit te kunnen, hebben ze heel sterke borst-spieren nodig en dus moet het borstbeen, waarmee deze spieren verbonden zijn, evenredig belastbaar zijn.
Ook kan je hier duidelijk zien dat een pinguïn wel degelijk knieën heeft.
© Pinguins info  |   2000-2021