Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Evolutie: ontwikkeling

Over de vraag of pinguïns zich ontwikkeld hebben van niet-vliegende voorouders dan wel of het vogels zijn die in de loop der tijd hun vliegkunst verloren, werd door ornithologen heftig gedebatteerd. Vandaag wordt algemeen aangenomen dat de pinguïnvinnen omgebouwde vleugels zijn, en ze wel degelijk van vliegende vogels afstammen.
Gedetailleerd onderzoek van de beenderstructuur en de samenstelling van eiwitten heeft namelijk het bewijs geleverd dat ze het engst verwant zijn met de Procellariiformes, of om met de Nederlandse naam te spreken: de albatrossen, stormvogels en stormmeeuwen. En in tegenstelling met wat vroeger werd aangenomen, zijn ze dus niet verwant met de uitgestorven vliegonbekwame reuzenalk hoewel ze er heel sterk op lijken.

Bijzonder vermeldenswaard is het feit dat pinguïns hun ontwikkeling afsloten onder toenmalig tropische voorwaarden. De theorie, dat Antarctica al sedert 15 miljoen jaar met ijs bedekt is, werd eerst in de antarctische zomer van 1990/1991 door een team van wetenschappers, onder leiding van Prof. Webb van de Ohio State Universiteit, weerlegd. Zij vonden versteende bladeren in een steenwoestijn, enkel 400 km van de Zuidpool verwijderd, wat bewijst dat, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, "het witte continent" voor drie miljoen jaar nog met bomen bedekt was. Samen met nog andere aanwijzigingen, wijst dit erop dat de antarctische ijsvlakte een onrustige geschiedenis achter zich heeft en naargelang de verandering in het aardklimaat zich steeds samentrok en terug uitbreidde.

volgend hoofdstuk: fossielen
© Pinguins info  |   2000-2021