Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Ontdekking van de pinguïns

De ontdekking van de pinguïns hangt samen met de ontwikkeling van de scheepsbouw en de daarop volgende ontdekkingsreizen. Als einde de vijftiende eeuw het galjoen gebouwd werd, had men een schip ter beschikking dat ook zeereizen op open zee mogelijk maakte. Zo vertrokken Portugese en Spaanse zeevaarders om verre landen te ontdekken. Omdat dergelijke reizen meerdere jaren duurden en er nog geen conserven bestonden, was men wel verplicht om aan land te gaan om de voedsel- en watervoorraden aan te vullen.

Met grote waarschijnlijkheid was de Portugese ontdekkingsreiziger Bartholomeu Diaz de eerste Europeaan die een pinguïn zag. Hij bereikte in 1488 als eerste de "Kaap de Goede Hoop" aan de Zuidspits van Afrika, maar vermeldde de pinguïn nergens in zijn aantekeningen.
Alvero Vello, die met Vasco Da Gama in 1497 om "Kaap de Goede Hoop" zeilde, is de eerste die melding maakt over pinguïns in zijn reisdagboek, hoewel hij ze "otilicarios" noemde zoals de alken in het noorden. "Ze zijn zo groot als eenden, maar kunnen niet vliegen omdat ze aan de vleugels geen veren bezitten. Deze vogels, waarvan we er zoveel slachtten als we konden, schreeuwen als ezels ..."
Dat pinguïns niet vliegen kunnen klopt natuurlijk wel, maar bij de veren aan de vleugels heeft hij waarschijnlijk niet goed gekeken.

Dit eerste kontakt leidde tot een vier en een halve eeuw durende vervolging en decimering. Gelukkig werd hij niet volledig uitgeroeid zoals de reuzenalk. Spijtig genoeg hebben de zeevaarders wel iets achtergelaten wat een echte bedreiging voor de pinguïns betekende : nl. ratten.

Meer dan 100 jaar later werd in de "Nieuwe Wereld" de eerste Zuidamerikaanse pinguïn ontdekt. In 1519 werd hij vermeld in het dagboek van Antonio Pigafetta, een reisgezel van Magelhaen. Ook hij beschreef ze als ganzen, met het voordeel dat ze niet alleen lekker smaken maar ook gemakkelijk te vangen zijn, omdat ze niet snel kunnen wegrennen.

Ook Sir Francis Drake, vermeldde in 1578 Patagonië (Zuid-Amerika) als plaats van herkomst van een zeldzame vogelsoort, met name de magelhaenpinguïn.
© Pinguins info  |   2000-2021