Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Relatie met Sandy

Dit gaat over een kleine vrouwtjes-pinguïn die haar eigen wereld te klein vond, en verliefd werd op een grote, knappe mensenman. Het speelt zich af in de Zoo van Münster (Duitsland) en is een waar gebeurd verhaal.

M'n verhaal baseert op een artikel dat verscheen in Zoomagazin/NRW (6de Jaargang, NR 2/2000). De schrijfster Ilona Zühlke, en ook de betrokken pinguïn-verzorger gaven toestemming om het vrij te vertalen en op te nemen. De fotos zijn van ondergetekende die met eigen ogen deze "liefdesgeschiedenis" kon aanschouwen, en zelf mocht ervaren wat het betekent om door een pinguïn "gestreeld" te worden.

Sandy kroop in 1996 in Nürnberg uit het ei en is grootgebracht door haar eigen ouders. Met 1 jaar kwam ze dan naar Münster. Pas met twee jaar werd duidelijk dat ze heel nieuwsgierig was en een voorliefde voor mensen ontwikkelde.

Tijdens de pinguïn-wandeling door de zoo, die door hen regelmatig wordt georganiseerd om fitness-redenen, danst regelmatig een pinguïn uit de pas. Ze heeft namelijk meer belangstelling voor schoenveters aan een kinderschoen, dan voor de visemmer van de verzorger. Ze is de enige pinguïn van de 36-koppige kolonie van afrikaanse pinguïns in de zoo, die een naam kreeg. Haar verzorger Peter Vollbracht noemt haar "Sandy", want het is voor deze man dat ze een opvallende voorliefde heeft ontwikkeld.

Sandy vertoont geen interesse voor mannelijke pinguïns. Maar haar verzorger zou ze het liefst overal op de voet volgen, als dat mogelijk was. pinguïns leven nl in monogamie en zijn elkaar een leven lang trouw, en men zou dus kunnen stellen dat zij en Peter een "paar" zijn.

De pinguïns in de zoo zijn mensen gewoon, en marcheren elk weekeinde een stukje rond hun terrein, waarbij bezoekers (die geen angst hebben om een beet als afweer te krijgen) hen kunnen aanraken. Alleen Sandy vertoont hier geen afweer-agressie maar laat zich zonder protest door Peter opnemen en dragen, en zelfs vreemden kunnen haar zonder probleem aanraken.
Op die wijze heeft ze al vele kinderen en ook volwassenen een prachtige ervaring laten beleven: nl het zachte, relatief droge pinguïnkleed laten aanvoelen of van heel nabij een pinguïn bekijken. (zie ook Verjaardagsgeschenk)
Vooral voor minderbedeelde kinderen kan dit heel waardevol zijn en Peter heeft haar dan ook al verschillende malen op de schoot van een kind in rolstoel gezet, of met haar een school voor mindervaliden bezocht.
Zelfs kleutertuinen en een bibliotheek kent ze aan de binnenkant. Ook stond ze op het podium van het Stadstheater, toen een stuk voor kinderen werd gespeeld met een pinguïn als maskotte.
En tijdens een talk-show stal ze de show, zoals een journalist later opmerkte.

Kritische lezers zullen nu natuurlijk vragen of men een dier dit kan aandoen. Hierop antwoordt de zoo volmondig met JA. Men "gebruikt" weliswaar de toeneiging van Sandy tot haar verzorger, maar tegelijkertijd kan ze haar ontdekkingsdrang en nieuwsgierigheid uitleven. Op elk moment kan ze zich vrij bewegen en verkent nieuwsgierig haar omgeving, en bij een "streel-uurtje" mag steeds maar één kind tegelijk haar aanraken. In de zoo beschouwt men Sandy dan ook als een "boodschapper" voor alle zoo-dieren, en dit wordt steeds als positief ervaren.

Toch is Sandy niet gedresseerd, maar heeft uit zichzelf een voorliefde ontwikkeld voor de mensenwereld, wat vooral tot uiting kwam tijdens de "wandelingen door de zoo". Ze ging steeds vaker uit de groep om een buggy nader te bekijken of met de koord van een kindervestje te spelen. En langzaamaan kon men niet meer loochenen dat ze vooral voor haar verzorger Peter Vollbracht een speciale voorliefde heeft. In mensentaal kan men dan ook zeggen dat Sandy en hij een "paar" zijn.

Voor de nieuwsgierigen : Peter is zelf getrouwd en heeft twee zonen, en als hij, zoals iedereen op verlof vertrekt blijft Sandy in de zoo en wacht....

Aanvulling van 2008: Blijkbaar heeft Sandy, na 11 jaar, een nieuwe liefde gevonden. Toen Peter Vollbracht vorig jaar (2007) enkele maanden afwezig was wegens ziekte, werd Sandy verliefd op een pinguïn-man. Deze wijkt niet meer van haar zij en ze hebben samen een nest gemaakt, waarin Sandy ook 2 eieren legde. Wekenlang werden die bebroed, maar uiteindelijk heeft men ze weggehaald omdat ze onbevrucht bleken te zijn.
Dit is jammer, maar in augustus begon een nieuwe broedperiode en dan had Sandy meer geluk.
Hoewel de liefde is veranderd in vriendschap, laat Sandy zich nog steeds op de arm nemen door Peter en onder zijn toezicht strelen door bezoekers.
Bron: Echo Münster (in het Duits)

Zelfs een hoofdrol in de film was voor Sandy weggelegd:
"Zoogeflüster - Komm mir nicht ins Gehege!" of ook "Pinguin über Bord": Duitse Sat1-film van september 2008 met Sandy als Pinguin Schulze in een hoofdrol.
Meer informatie erover vind je in de InternetMovieDatabase (IMDb)

Meer fotos van Sandy vind je in de fotogalerij.
© Pinguins info  |   2000-2021