Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Waterhuishouding

Drinkende ezelspinguins
De grote pinguïnkolonie is in de Antarctische zomer soms volledig ingesneeuwd, en dan kan men merken hoe sommige dieren sneeuw eten of smeltwater opvangen om te drinken. Die sneeuw smelt echter snel en de dieren staan dan op barre rotsen. Het ijs van de gletsjers in de omgeving is zo hard dat ze het niet kunnen breken met hun snavel. Soms regent het wel, maar dit water is zo vervuild door hun uitwerpselen dat ze daarvan niet kunnen drinken.
En in zee hebben enkel toegang tot zout water.

Hoe kunnen ze uitdrogen verhinderen?
Waar halen ze het zo noodzakelijke water? Moeten pinguïns drinken?

De mens scheidt zout uit via de nieren. Door een ingewikkeld systeem van bloedvaatjes wordt aan uit het bloed gefilterde vloeistof zout onttrokken of bijgevoegd. De menselijke natuur is echter niet in staat om meer dan 2,6 % aan zoutgehalte aan de urine toe te voegen en via de nieren uit te scheiden. Dit verklaart waarom wij geen zeewater, dat 3,5% zout bevat kunnen drinken. Om 1 liter zeewater te drinken zouden we nl. 1,35 l urine moeten uitscheiden om overtollig zout kwijt te raken en dus 0,35 l water verliezen.

Ook de nieren van vogels zijn zo opgebouwd. Maar omdat vele zeevogelsoorten geen of weinig toegang tot zoetwater hebben moet er dus een andere mogelijkheid zijn. Hiertoe ontwikkelden ze in de loop der evolutie zoutklieren, een paar klieren speciaal voor de zoutafscheiding.

Deze zoutklieren bevinden zich bij zeevogels in de kop, boven de ogen, en zijn verbonden met de neusholte. Met behulp hiervan wordt het zout, dat via water en ook via de voeding wordt opgenomen, terug afgevoerd.
De klare vloeistof die door de klieren wordt geproduceerd verlaat het lichaam via de neusholten en drupt af van de spits van de snavel. De zoutklieren zijn zo in staat om uit 1 liter zeewater nog 0,3 liter zoet water te winnen. Behalve wanneer ze hijgen om warmte af te voeren, zijn pinguïns heel spaarzaam met water.

Witte pasta-achtige urine (30K)
Ze zweten niet en scheiden enkel urinezuur, een witte pasta-achtige water-arme en aldus geconcentreerd afvalprodukt uit. Ze plassen niet zoals zoogdieren, omdat dit pure waterverspilling zou zijn voor hen.
© Pinguins info  |   2000-2021