Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

Playa Pinguïnos en de pinguïnschool in het
Dierenpark Emmen (NL).


En intussen bestaat dit niet meer, sinds de verhuis van Dierenpark Emmen en opening van het nieuwe park Wildlands in 2016!!!

Het DierenPark in Emmen heeft in juli 2002 een nieuw verblijf geopend voor hun humboldtpinguïns.

Alle fotos kunnen vergroot bekeken worden als je erop klikt.
Deze fotos zijn mijn eigendom, en mogen enkel gebruikt worden voor niet-commerciële doeleinden, na toestemming.

Een beschrijving volgens Theodoor Westerhof, één van de abonnementhouders van de zoo, en hij heeft het zo aantrekkelijk voorgesteld dat men wel moet gaan kijken, wat ik dan ook gedaan heb en hier vind je het resultaat:
"Het nieuwe verblijf is schitterend, opgetrokken uit kunstrotsen met een groot meer, waar de pinguïns naar hartelust kunnen zwemmen.

Humboldts aan de kust (48 K) Humboldt aan de kust (37 K) Humboldt aan de kust (36 K)

Pinguïnverblijf is misschien niet helemaal het goede woord daar er ook een paar zwarthalszwanen, een paar coscorobazwanen, een paar grote booteenden en een soort grote vissen (veel te groot om door te slikken, hoewel sommige pinguïns ze toch jagen) wonen.
Verder zal het de pinguïns opvallen dat er ook vaak veel mensen zijn. Als ik me niet vergis, kunnen de pinguïns als ze willen op het pad door het nestgebied komen, daarom zijn er verkeersregels. Zoals: Pinguïns hebben voorrang, mensen mogen niet aaien en pinguïns kunnen bijten; toch blijft direct contact mogelijk als de pinguïn dat wil. Interacties met niet-pinguïns zal het leven voor de pinguïns waarschijnlijk alleen maar gecompliceerder = natuurlijker maken. Natuurlijk zijn er een heleboel pinguïns om penguin-to-penguin mee te communiceren, meestal zullen de pinguïns met veel meer zijn dan de andere beesten samen, behalve misschien wanneer er erg veel mensen zijn.
Behalve de gewone, echte, levende humboldtpinguïns zijn er ook nog andere, die veel groter zijn en die de humboldts als ze ze al zouden zien waarschijnlijk niet voor pinguïns zouden houden.

Humboldt wijst weg naar pinguinschool (20 K) Wegwijzer (25 K) Muurschildering van schoolgang (17 K)

Dat zijn de pinguïns van de pinguïnschool, lichtelijk vermenselijkte (Humboldt) pinguïns, vermenselijkt om zo op meer persoonlijke wijze te vertellen dat deze planeet, nou ja het zuidelijk halfrond ervan dan, net zo goed aan de pinguïns als aan de mens toebehoort. Het is een school die we binnenkomen, vanuit het nestgebied in de duinen van het pinguïnstrand. Bij binnenkomst zien we de pinguïn leraar/lerares, met pinguïns ziet men dat niet zo snel, ons wenken om het lokaal binnen te komen.

Humboldt leraar verwelkomt zijn leerlingen in klaslokaal (22 K) Leerling, afgeleid door wat er buiten gebeurt. Klinkt dit bekend? (34 K) Studiemateriaal (33 K)
klaslokaal leerkracht Studiemateriaal (33 K)

Wat er allemaal in het klaslokaal voorhanden is, is moeilijk te beschrijven, maar het blijkt dat pinguïns op school, toch behoorlijk zwaar onderwijs genieten, het belangrijkste vak lijkt pinguïnkunde, maar andere belangrijke vakken lijken taal, de Nederlandse, Duitse en Engelse wel te verstaan, kennis der natuur, en zeerijkskunde waarbij de jonge pinguïn ook nog verondersteld wordt om eenvoudig Latijn passief te beheersen. Lichamelijke oefening gebeurt buiten (het raam ziet uit op waterspiegelniveau in het bassin van de echte pinguïns). De examinatie op de pinguïnschool lijkt trouwens zo te gaan dat elke leerling er een andere vraag gesteld in drie talen krijgt, met ruimte om in elke taal te antwoorden. Hoewel moderne zaken als computers gebruikt worden, lijkt het onderwijs op ouderwetse leest gestoeld, wandplaten, nablijven, zwart schoolbord etc.

Stout geweest, dus in de hoek (21 K) Leren lezen (34 K) Humboldt bed
Kaartlezen (22 K) Humboldt (33 K)

Iets verder zien wij dat de school het TV-kijken en het lezen van stripverhalen en fantasy boeken niet ontmoedigt, er hangen posters van onder andere Super Penguin, Spider Penguin, en "Barry Pinger en de Gouden Haring". Er staat een bed van stenen, waarop de vermoeide pinguïn kan uitrusten.

Achteruitgang (20 K) Achteruitgang (25 K)

Lopen we verder door, dan zien we de verontrustende achteruitgang van de wilde Humboldt, waarna we bij zo'n 24 m of zoiets direct in het pinguïn bassin kunnen kijken.

Pinguin bassin (18 K) Pinguin bassin (24 K) Pinguin bassin (17 K)

Er zwemmen er altijd wel een paar... Na het vergapen aan het onder water vliegen, zien wij weer een vermenselijkte voorstelling van pinguïns met een schatkist en de namen der sponsors op een muurschildering."

Nog enkele verdere fotos van Playa Pinguinos:

Ruiend (26 K) Humboldt kop (28 K) muurschildering (22 K) Humboldt (22 K) Beelden, die de weg wijzen naar de ingang (34 K)

Update 2008: Intussen hebben ze al meerdere succesvolle broedseizoenen achter de rug. Je vind foto's van kleine kuikens terug in de galerij/humboldt pinguïns

© Pinguins info  |   2000-2021