Sitemap | Zoeken | Contact  | English - Engels  

  • Alle 17
  • Aptenodytes
  • Pygoscelis
  • Spheniscus
  • Eudyptes
  • Eudyptula
  • Megadyptes


Er bestaan 17 verschillende soorten pinguïns, die onderverdeeld zijn in volgende zes groepen (geslachten):
Soms wordt de witvleugelige dwergpinguïn als 18de soort genoemd.
  • Aptenodytes : betekent zoveel als vleugelloze duiker, dit zijn de grote pinguïns

    • Keizerspinguïn
    • Koningspinguïn

  • Pygoscelis :(elleboog poten), de borstelstaart pinguïns.

    • Adéliepinguïn
    • Kinband-, keelband- of stormbandpinguïn
    • Ezelspinguïn

  • Eudyptes :(prachtige duiker), de kuif- of helmpinguïns (gele kuif).

    • Macaronipinguïn
    • Schlegelpinguïn
    • Grote kuifpinguïn
    • Snares kuifpinguïn
    • Dikbek- of Fjordlandpinguïn
    • Rotsspringer

  • Spheniscus :(wigvormig korte staart), de gestreepte pinguïns.

    • Afrikaanse of zwartvoetpinguïn
    • Humboldtpinguïn
    • Magelhaenpinguïn
    • Galápagospinguïn

  • Megadyptes : grote duiker, dit omvat enkel de geeloogpinguïn

    • Geeloogpinguïn

  • Eudyptula : kleine prachtige duiker, de kleine pinguïns

    • Dwergpinguïn

Genus Aptenodytes (Vleugelloze duiker): grote pinguïns

Het zijn de grootste en kleurrijkste pinguïns met schitterend oranje/gele oorlappen en keelmarkering.
keizerspinguin (Foto Kevin Schafer)
© Kevin Schafer
Keizerspinguïns (Emperor) zijn een van de twee species die enkel op Antarctica voorkomen. Het zijn de enige vogels die nooit voet op droog vasteland zetten. De mannelijke pinguïns broeden het enkele ei uit op hun voeten gedurende de Antarctische winter (juni-september). Leg : eind mei, Broedtijd : 62 tot 64 dagen.
Keizerspinguïns worden zelden in gevangenschap gezien tenzij in de Sea World Parks in San Diego en Ohio.
Foto, met toestemming, geleend van Kevin Schafer.
  • Latijnse naam : Aptenodytes forsteri
  • Grootte : ca. 115 cm
  • Gewicht : ca. 27 tot 41 kg
  • Verspreiding : kust van Antarctica, zuidelijk Antarctica Peninsula
  • Populatie : geschat op 170 000 broedparen
  • Status : stabiel
koningspinguin Koningspinguïns (King) vindt men op sub-Antarctische eilanden rond de Zuidelijke Oceaan.
Ze zijn in vele zoos te bekijken, maar een van de bekendste is wel in Edinburgh Zoo in Schotland, waar ze dagelijks door de zoo wandelen.
  • Latijnse naam : Aptenodytes patagonicus
  • Grootte : ca. 94 cm
  • Gewicht : ca. 13,5 tot 16 kg
  • Verspreiding : Macquarie, Marion, Prince Edward, Kerguelen, Crozet, South Georgia, South Sandwich.
  • Populatie : geschat op 1 miljoen paren
  • Status : stabiel

Genus Pygoscelis (Elleboog poten!): borstelstaart pinguïns

adelie
© Kevin Schafer
Adélie pinguins zijn de tweede soort (naast keizerpinguïns) die enkel op Antarctica broeden. Broedtijd : 35 dagen in oktober, november.
Foto, geleend van Kevin Schafer, die me hiervoor toestemming gaf.
  • Latijnse naam : Pygoscelis adeliae
  • Grootte : ca. 73 cm
  • Gewicht : ca. 3,6 tot 4,5 kg
  • Verspreiding : kust van Antarctica, South Shetlands, South Orkneys, South Sandwich, Antarctisch Peninsula.
  • Populatie : meer dan 2,5 miljoen broedparen
  • Status : stabiel
kinbandpinguin Kinband-, stormband- of Keelband pinguïns (Chinstrap) broeden op Antarctica en op de sub-antarctische eilanden. Ze zijn bijzonder luidruchtig en worden soms ook Steenkrakers genoemd omwille van hun doordringende kreten. Ze leggen 2 eieren.
  • Latijnse naam : Pygocelis antarctica
  • Grootte : ca. 73 cm
  • Gewicht : ca. 4,5 kg
  • Verspreiding : South Shetlands, South Orkneys, South Sandwich, Antarctisch Peninsula tot 65°.
  • Populatie : 4 miljoen paren
  • Status : stabiel
ezelspinguin Ezelspinguïns (Gentoo) broeden op de sub-antarctische eilanden rond de Zuidelijke Oceaan. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de witte vlek op hun kop.
  • Latijnse naam : Pygoscelis papua
  • Grootte : ca. 76 cm
  • Gewicht : ca. 5,5 tot 6,4 kg
  • Verspreiding : Heard en Macquarie Islands, Falklands, South Georgia, South Shetlands, South Orkneys, Prince Edward en Marion Island, Crozet en Kerguelen, South Sandwich, Noord Antarctisch Peninsula tot 65°.
  • Populatie : ongeveer 314.000 broedparen
  • Status : bijna in gevaar (nt), 2008 IUCN

Genus Spheniscus (Wigvormig): gestreepte pinguïns

afrikaanse pinguin Afrikaanse of zwartvoet-pinguïns (African of Blackfooted of Jackass) worden gevonden rondom de Afrikaanse zuidkust. Ze worden bedreigd door de olievervuiling van passerende schepen. In Boulders Beach is een gasthuis waar men vanuit zijn bed de pinguïns kan bekijken en beluisteren.
In Münster (D) lopen in het weekend de pinguïns door de zoo en kan je ze zelfs strelen. (zie fotogalerij)
  • Latijnse naam : Spheniscus demersus
  • Grootte : ca. 60 cm
  • Gewicht : ca. 3 kg
  • Verspreiding : zuid en zuid-west Afrika: Namibia, Zuid-Afrika, Bird Island, Algoa Bay
  • Populatie : 90 000 paren
  • Status : kwetsbaar, populatie tendens dalend, IUCN 2008
humboldt Humboldt of peruviaanse pinguïns vindt men terug op de kusten van Zuid-Amerika in Peru en Chili. Ze zijn 1 van de meest bedreigde pinguïnsoorten. Je vind ze in vele zoos, zoals ook in Keulen (zie fotogalerij)
  • Latijnse naam : Spheniscus humboldti
  • Grootte : ca. 60 cm
  • Gewicht : ca. 4 kg
  • Verspreiding : Peruviaanse en Chileense kusteilanden
  • Populatie : 3 300 tot 12000 vogels
  • Status : kwetsbaar, populatie tendens dalend, 2008 IUCN
magelhaen Magelhaen pinguïns leven op de kusten van Zuid-Amerika en op sommige Zuid-Atlantische eilanden.
  • Latijnse naam : Spheniscus magellanicus
  • Grootte : ca. 65 cm
  • Gewicht : ca. 4 à 6 kg
  • Verspreiding : zuid Chili, Patagonia (Argentinie), Tiera del Fuego en Falklands.
  • Populatie : 1,3 miljoen paren
  • Status : bijna in gevaar, populatie tendens dalend, 2008 IUCN
Galápagos pinguin (12 K)
© i-bird.com
Galápagos pinguïns leven op de evenaar. Ze zijn de meest noordelijk voorkomende pinguïns.
Foto, ontleend met toestemming van i-bird.com.
  • Latijnse naam : Spheniscus mendiculus
  • Grootte : ca. 40 tot 45 cm
  • Gewicht : ca. 2,5 kg
  • Verspreiding : Isabela en Fernandina Islands in de Galápagos (voor de kust van Ecuador)
  • Populatie : 800 broedparen en dalend
  • Status : BEDREIGD, (2008 IUCN Red List)

Genus Eudyptes (Prachtige duiker): Kuif- of helmpinguïns

Grote kuifpinguïn Grote kuifpinguïns (Erect-crested) vindt men op verschillende sub-antarctische eilanden ten zuiden van Nieuw-Zeeland.
  • Latijnse naam : Eudyptes sclateri
  • Grootte : ca. 57 cm
  • Gewicht : ca. 4,5 tot 6 kg
  • Verspreiding : Antipodes en Bounty Islands
  • Populatie : geschat op 57.000 paren
  • Status : BEDREIGD met populatie tendens sterk dalend, (2008 IUCN Red List)
Snares kuifpinguïn Snares kuifpinguïns (Snares) komen enkel voor op de Snares Eilanden, die ongeveer 300 mijlen ten zuiden van Nieuw-Zeeland liggen. Het is een beschermd natuurreservaat.
  • Latijnse naam : Eudyptes robustus
  • Grootte : ca. 47 cm
  • Gewicht : ca. 3 tot 4 kg
  • Verspreiding : Snares Island
  • Populatie : 23 250 paren?
  • Status : kwetsbaar, populatie tendens stabiel, IUCN
dikbek- of fjordlandpinguïn
© Dave Houston
Dikbek- of Fjordland pinguïns (Fiordland) vindt men op de fjorden van de zuidwestkust van Nieuw-Zeeland´s South Island en op Stewart Eiland (zuidelijk van Nieuw-Zeeland). Hun bestaan is sterk bedreigd door de groeiende aanwezigheid van de mens in één van de laatste bestaande wildernissen.
Foto, met toestemming, geleend van Dave Houston, waarvoor dank.
  • Latijnse naam : Eudyptes pachyrhynchus
  • Grootte : ca. 47 cm
  • Gewicht : ca. 3 tot 4,5 kg
  • Verspreiding : zuidwest Nieuw-Zeeland, Stewart Island.
  • Populatie : 3000 broedparen
  • Status : kwetsbaar, populatie tendens dalend, IUCN
rotsspringer Rotsspringers (Rockhopper) zijn waarschijnlijk de meest voorkomende kuifpinguïns. Ze leggen 2 eieren maar broeden er meestal maar 1 uit.
  • Latijnse naam : Eudyptes chrysocome
  • Grootte : ca. 45 tot 50 cm
  • Gewicht : ca. 2,3 tot 5 kg
  • Verspreiding : Tristan groep, Nieuw Amsterdam, St Paul, Heard, Macquarie, Staten, Falklands, Marion, Kerguelen, Crozet, Antipodes, Campbell, Auklands, Bounty, Tiera del Fuego.
  • Populatie : 3,6 miljoen paren
  • Status : Zuidelijke soorten: kwetsbaar, met populatie tendens dalend, IUCN
    Noordelijke soorten (E. c. moseleyi): BEDREIGD, IUCN Red List 2008
macaroni Macaroni-pinguïns zijn de grootste soort van de kuifpinguïns. Ze broeden op sub-antarctische eilanden ten zuiden van Afrika en Amerika. Ze leggen 2 eieren maar broeden er meestal maar 1 uit. Broedtijd : 35 à 37 dagen.
Foto door mezelf genomen in de zoo van Antwerpen.
  • Latijnse naam : Eudyptes chrysolophus
  • Grootte : ca. 60 tot 65 cm
  • Gewicht : ca. 4,5 tot 6,5 kg
  • Verspreiding : Kerguelen, Crozet, Falklands, Prince Edward en Marion, Heard, South Shetlands, South Georgia, South Sandwich, Bouvet, Chili.
  • Populatie : 12 000 000 paren? telling noodzakelijk
  • Status : kwetsbaar, populatie tendens sterk dalend, IUCN
schlegel of royalpinguin
© Kevin Schafer
Schlegelpinguïns (Royal) worden soms beschouwd als een ondergroep van de Macaroni maar met een witte keel. Ze komen enkel voor op Macquarie Island ten zuiden van Australië.
Voor zover bekend, vind men ze in geen enkele zoo.
Foto geleend van Kevin Schafer, die me hiervoor toestemming gaf.
  • Latijnse naam : Eudyptes schlegeli
  • Grootte : ca. 60 cm
  • Gewicht : ca. 5 tot 7 kg
  • Verspreiding : Macquarie Island
  • Populatie : 850 000 paren
  • Status : kwetsbaar, met populatie tendens stabiel, 2008 IUCN

Genus Eudyptula (kleine prachtige duiker): kleine pinguïns

dwergpinguin Dwergpinguïns (Little of Fairy of Kororaa) leven op de Zuidkust van Australië en Tasmanië en op Nieuw-Zeeland alsook op vele eilanden. Ook Chatham Islands en Cook Strait pinguïns horen bij deze groep.
Je vind ze enkel in 1 europese zoo, nl in Keulen (zie fotogalerij)
  • Latijnse naam : Eudyptula minor
  • Grootte : ca. 30 à 40 cm
  • Gewicht : ca. 1 kg
  • Verspreiding : noord Nieuw-Zeeland, zuidelijk Australie.
  • Populatie : minder dan 500 000 paren?
  • Status : niet in gevaar
Kleine witte vleugel pinguïn (White-flippered): deze groep wordt dikwijls beschouwd als een 18de soort, maar ook als een ondersoort van de gewone dwergpinguïn.
  • Latijnse naam : Eudyptula albosignata
  • Verspreiding : Nieuw-Zeeland´s South Island, Banks Peninsula.

Genus Megadyptes (Grote duiker): geeloogpinguïn

geeloog pinguïn
© Rutger Geerling
Geeloog-pinguïns (Yellow-eyed of Hoiho) komen voor op Nieuw-Zeeland´s South Island en op verschillende sub-Antartische eilanden in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Op het vasteland van Nieuw-Zeeland is hun bestaan enorm bedreigd.
Men heeft een speciaal Yellow-eyed Penguin Trust opgericht ter bescherming van hun leefwereld.
Dave Houston heeft een prachtige site over geeloogpinguïns in Nieuw-Zeeland
Foto, met toestemming, geleend van Rutger Geerling.
  • Latijnse naam : Megadyptes antipodes
  • Grootte : ca. 55 à 65 cm
  • Gewicht : ca. 5,5 kg
  • Verspreiding : zuidoost Nieuw-Zeeland, Stewart Island, Auckland en Campbell eilanden
  • Populatie : 1 500 paren
  • Status : BEDREIGD, (IUCN Red List 2008)
© Pinguins info  |   2000-2017